Studiedag: "Psychose" - Vrijdag 16 november 2018Sprekers: Personalia


Ludi Van Bouwel
is psychiater en pschoanalytica, werkzaam in UPC, KULeuven, campus Kortenberg en in privépraktijk te Lint. Ze is lid van de BSP (Belgische School voor Psychoanalyse) en van VVPT (Vlaamse Vereniging voor Psychoanalytische psychotherapie). Tevens is zij bestuurslid van de internationale EC van ISPS (International Society for Psychological and Social approaches for Psychosis).

Jos de Vogelaer
; is psychiater en psychoanalyticus, werkzaam in privépraktijk te Veltem en Hélécine. Hij is lid van de BSJP-EBPJ (Belgische School voor Jungiaanse Psychoanalyse) en van de VVPT (Vlaamse Vereniging voor Psychoanalytische psychotherapie). hij is leeranalyticus in de BSJP, en is bij de VVPT erkend als leertherapeut (voor beide secties: psychotherapeuten van volwassen cliënten, én van kinderen), en als supervisor (voor de sectie psychotherapeuten van volwassen cliënten).

Voor wie?


Psychologen, psychiaters, hulpverleners-psychotherapeuten, geïnteresseerde leken

Waar?


Congrescentrum De Kleiput
Psychiatrisch centrum Duffel
Stationsstraat 22C
2570 Duffel

Programma


13 u ontvangst
13u30 L Van Bouwel: 'Transformatie doorheen psychose'
14u15 Pauze
14u45 J de Vogelaer: 'Psychose en individuatiecrisis'
15u30 Panel debat
16u slot drink

Hoe inschrijven?


Inschrijven via mail vóór 9 november
walter.de.clercq2@telenet.be

Inschrijving is pas definitief na ontvangst van de betaling van een bijdrage van 50 Euro (30 Euro voor studenten) op rekeningnummer BE18 0682 1554 7565 van de BSJP met vermelding van : Studienamiddag 'Psychose' 16 november 2018

Accreditering


Accreditering voor artsen is aangevraagd.

Film


Het vooraf bekijken van de film 'Crazywise' (via het internet) wordt aanbevolen.

Open studiedagen NAAP: Seminar Alchemie als symbooltaal


In aansluiting op het droomseminar in 2017/2018 zal de Nederlandse Associatie voor Analytische Psychologie dit jaar weer een serie workshops over symbooltaal organiseren. Ditmaal over Alchemie als symbooltaal in de Analytische Psychologie. Alchemie was een tak van de oude natuurfilosofie waarin geleerden op speculatieve wijze de materie onderzochten. Alchemistische geschriften en gravures zijn voor de moderne mens vaak onbegrijpelijk en mysterieus. Carl Jung ontdekte in deze geschriften een symbooltaal, die als een projectie van dieptepsychologische patronen in de materie kan worden opgevat. Hiermee gaf hij deze oude natuurfilosofie – die nog niet door het latere verlichtingsdenken was beïnvloed – een geheel nieuwe, nu psychologische, betekenis.


Data en locatie


Er zullen 5 workshops worden gegeven, steeds op een zaterdag van 13:30 tot 16:00 uur. Data: 6 en 20 oktober 2018, 3 november 2018, 23 februari 2019, 23 maart 2019.
Locatie: Eerste Weteringplantsoen 2C,1017 SJ Amsterdam


Programma


6 oktober 2018, Dr. Peter Forshaw: The Alchemist Images, (Engels).
20 oktober 2018, Dr. Barbara Miller: Correspondence, Soul and Immortality in Chinese Inner Alchemy and analytical psychology, (Engels)
3 november 2018, Dr. Barbara Miller: Self Cultivation, Return and Unity in Chinese Inner Alchemy and analytical psychology, (Engels)
23 februari 2019, Dr. Hans van den Hooff: Alchemie en psychische transformatie, deel 1: Solutio, Coagulatio, Morteficatio, (Nederlands)
23 maart 2019, Dr. Hans van den Hooff: Alchemie en psychische transformatie, deel 2: Overdracht, tegenoverdracht en het Mysterium Coniunctionis, (Nederlands).


Aanbevolen literatuur


Edward F. Edinger, Anatomy of the Psyche, Open Court Publishing Company.


Over de sprekers


Dr. Peter Forshaw is docent geschiedenis van de Westerse esoterie in de vroeg moderne tijd aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is gespecialiseerd in bronnenonderzoek op het gebied van Alchemie, Magie en Kabbala, recentelijk vooral het werk Amphitheatrum sapientiae aeternae - Amphitheatre of Eternal Wisdom (1595/1609) van Heinrich Khunrath (1560-1605). Daarnaast is hij hoofd van het Ritman Research Instituut.
Dr. Hans van den Hooff is analyticus (C.G. Jung) en heeft een praktijk in Amsterdam en Hilversum. Hij is lid van de Independent Group of Analytical Psychology (IGAP) en van de Nederlandse Associatie voor Analytische Psychologie (NAAP).
Dr. Barbara Helen Miller praktiseert in Hilversum en heeft een Master of Arts in Psychology and Religion, een Ph.D. in Anthropologie en is Graduate van het C G Jung Institute, Zürich. Zij is lid van de IAAP, AGAP, en NAAP.